onsdag 13 augusti 2008

Cheesecake eller cheesecake?

Aj aj, nu ligger jag efter i matbloggen igen...

Sitter iallafall och funderar på vad jag ska göra för efterrätt imorgon. Ska till goda vänner på middag och tar med efterrätten. Det lutar starkt åt cheesecake då jag har två paket cream cheese hemma. Hade bestämt mig för Leila Lindholms New York cheesecake med blåbär, när jag hittade den här:

Hittar ingen bild, men å andra sidan... Mjölkchoklad OCH Snickers?! :D

Och vem säger att jag inte shoppar till mig själv längre? Välkommen hem till mitt kokboks-bibliotek, Leila!

söndag 20 juli 2008

Grillkväll

Är såååååååååååå bakis. Och förkyld, ingen bra kombination.

Hade en liten grillkväll med goda vänner igår. Vääääldigt enkelt, men med alltför många flaskor.

Välkomstdrink var Apelsin- och grapefrukt juice med vaniljvodka. Tilltugg Champinjonhattar med grekisk vitlöksost och Körsbärstomater med gräslöksphiladelphia.

Sen:
Honungsmarinerad fläskkarré *
Köttfärskebaber med spiskummin **
Färskpotatis i ugn med färsk timjan
Bearnaisesås
Sallad
(jag sa ju att det var en enkel middag!)

Blåbärspaj med vaniljsås, kaffe och konjak, whisky, rom, Sheridans o... ja, som sagt det skenade iväg lite.

Vi satt på vår gamla altan och framåt natten tog J fram alla ljus vi hade i huset och tände. Hur mysigt som helst.

* Marinad
4-5 msk flytande honung (vi använder honung från pappas bikupor - fantastisk)
1 dl Rapsolja
2 tsk Soja
2 msk Balsamvinäger
Grillkrydda
Svartpeppar, grovmalen

Måtten är som alltid ca-mått, det ska dock vara mycket honung. Använde marinaden till 1,4 kg kött.

** Köttfärskebaber
800 g köttärs
1 ägg
3-4 vitlöksklyftor, hackade
Spiskummin
Svartpeppar, grovmalen
Grillkrydda

Blanda och forma köttfärskebaber. Kan göras på spett, eller utan.

Inga foton tyvärr denna gång. Lovar att bättra mig. :-)

söndag 13 juli 2008

Absoluta favoriten


Dagens lunch är makens och min absoluta favoritmat. Även denna fungerar både sommar som vinter i och med att den har starka smaker och serveras ljummen.

Pastasallad med balsamvinäger

500 g pasta
1,5 pkt bacon (vi använder ibland 2 hela :-D)
4 tomater
1 rödlök
2 mozarella bollar
2 avocados
Grovmalen svartpeppar
Basilika (gärna torkad och färsk)
Balsamvinäger enligt smak (mycket)

Koka pasta och låt rinna av. Strimla och stek baconet på hög värme. Strimla tomater och rödlök och lägg i stor skål med peppar, basilika och balsamvinäger. Fyll på med den varma pastan och baconet. Skär mozarellan och avocadon i bitar och blanda i. Smaka av med mer balsamvinäger (den varma pastan suger gärna åt sig vätskan).

Servera!

lördag 12 juli 2008

Superenkelt

Superenkelt (!) och nyttigt inbillar jag mig. Solmogna tomater, blandsallat, mozarella, svartpeppar och balsamvinäger. Dom två sistnämnda är väldigt bra för lilla magen och får den att arbeta (fråga mig inte hur bara!).



Eller så kan man gå på lokal med väninnorna och äta Hamburgertallrik med hemmagjorda pommes, aioli och paprikasalsa. Helt ok. :-D

Därefter kan man köpa ett mindre lager av godis, choklad och läsk och gå på Sex and the City. Det är ett hårt liv, men men... ;-)

Favorit nr 2


Jag försöker alltid ha en rulle med getost hemma. Ääälskar getosttoast med flytande honung (från pappas/morfars bikupor) och lite pinjenötter.

En blandsallad med mycket balsamvinäger bryter av fint. Men så är jag ju beroende av balsamvinäger också. :-)

Getost toast

6 skivor bröd
1 rulle getost
Flytande honung
Pinjenötter eller valnötter

Skiva getosten, lägg på brödskivorna, skjuts in i ugnen på ca 200 grader och 5 minuter senare är dom klara.

Första saften

Ännu en mumsig kombination. Rabarber och jordgubbar denna gång. Fick för mig att göra hemmagjord saft och då jag älskar rabarbersaft så var valet på saft enkelt. Sen hade jag lite jordgubbar i kylen som jag inte orkat äta upp - jag vet - bortskämd! Och så blev det rabarber och jordgubbssaft.

Faktum är att det var löjligt enkelt! Ja, när man väl gjort den en första gång förstås.

Rabarber- o jordgubbssaft

800 g Rabarber
400 g Jordgubbar
3 dl vatten
2 dl Socker
(1 krm natriumbensoat)

Rensa frukten och lägg den i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp. Koka bären under lock ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären. Häll upp bären i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.

Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.

Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt.

Tips: Till små satser saft, som denna, som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel. Här dracks den upp så fort att jag inte hann fota ens!

Nästa gång blir det en annan mix och kanske lite mindre socker.

Första rabarbern



Den 27 april plockade vi första rabarbern i trädgården. Det blev inte så mycket örstås så jag blandade ut den med frysta hallon. Och sen ett havretäcke på och så hade vi vårens första paj.

Jag använder det här uråldriga receptet från Arla. Det blir inte en smulpaj, utan tack vare den enorma mängden smör blir det ett krispig, nästan kolasmakande täcke.

Ofta varierar jag dock och lägger i ca 2 dl havregryn och lite, lite mer mjöl och får då en fortfarande krispig och mycket knaprig paj:

3 stänger rabarber
1 litet paket frysta hallon
potatismjöl
100 g smör eller margarin
2 dl mjöl
1,5 dl strösocker
1 krm bakpulver
(2 dl havregryn)
(2 msk vetemjöl)

Baka i ugn på 200 grader(viktigt med den höga värmen) i 20-30 minuter, eller tills ytan fått fin färg. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Favorit!


Detta gör vi sommar som vinter, vegetariskt eller med en köttbit till och vare sig det bara är jag och maken eller vi har gäster. Perfekt också om man ska på knytis, eller picknick eller...

En favorit som alltid funkar helt enkelt. Det salta möter det söta möter det starka...

250 g Bulgur + vatten
1-2 msk Vegeta
2 Röda och/el orange paprika
1 Röd lök
1 pkt Halloumi
Oliv- eller rapsolja
Svartpeppar
Torkad chili

Koka bulgur i vatten och Vegeta. Strimla löken och blanda i den kokta bulguren. Skär paprika och halloumi i mindre bitar och skivor, grilla. Blanda i paprikan i bulgurröran, peppra med svartpeppar och chili. Dekorera med halloumi.

Såsen vi har till är den enklaste av dom enklaste och jag får alltid frågor om vad det är i den som gör den så god. Håll i er:

5 dl Creme fraiche eller Turkisk yogurt
1/2 burk Ajvar (valfri styrka)

Blanda.

Gräsänka


När man har en överenergisk bebis och är gräsänka, så blir det väldigt enkel middag:

1 pkt Färsk papardelle
1/2 pkt stark feta
Olivolja
Färsk timjan

Och vill man ha en liten uppiggande sak (och inte kan dricka alkohol ;-)) så släng i lite chili eller pepperonis.

Sleva i dig innan bebisen vaknar!

M's dop



Liten uppdatering om dopet. Vi hade eftermiddagsdop, men ville ha lite mer att bjuda på förutom bara fika. Det blev hemmagjorda pajer: Ost- och skinkpaj, Feta- och spenatpaj och Tacopaj. Osså varmkorv till barnen (och några pappor. ;-))

Fick ett kanontips på pajdeg utan smör och därför inte behöver vila i kylen. Så den blir ju nyttig också:

1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
3/4 dl olivolja
1/2 dl vatten

Blanda mjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

I övrigt: Önskad fyllning, äggstanning och så skjuts in i ugnen!

Själv fick jag slut på olivolja, men rapsolja gick lika bra och likaså med mjölet, gick strålande med bara vete på dom sista två.

Kakor och tårta stod förresten mormor (M's) för och hon har verkligen talang för det: Choklad och ananastårta, hemgjorda oreo-cookies (från Två systrars söta) och havre- och nougatkakor. Ojojoj! Mormor var lite orolig att det inte skulle räcka så hon gjorde dubbla satser av allt. Behöver jag säga att det var liiiiite kvar?

Deja vu...

Har vi inte setts här förut? Kan det vara så att jag hade ambitioner, startade en matblogg, ni läste och... sen tog tiden slut. Ja, eller så blev det väldigt mycket tid över till annat. Bebisen t ex.

Till saken hör också att bebisen - Pirayan - äter allt vad som sätts framför honom UTOM mammas hemlagade. Ok, jag lagar inte världens gourmet-mat, men den brukar uppskattas - av alla. Hmpf!

Men nu i veckan sa någon att jag skulle ta mig tid att göra saker som jag tycker om - bara för mig själv - och då kom det där med matlagningen tillbaka och därigenom även matbloggen. Vem vet, jag kanske t o m bakar något, men vi får väl se vad mitt stackars sargade självförtroende klarar...!

Det blir iallafall väldigt enkel, snabblagad mat iom att det är den sorten jag brukar laga, samt det är det Pirayan tillåter - i tid.

Ja just det, han börjar också bli mer villig att prova "min" mat nu när han äter plockmat. Kanske för att vi äter samma mat i mångt och mycket? Vem vet. Förslag? Tips?

(Först kommer några små uppdateringar från i våras, sen får vi se... :-))

måndag 10 mars 2008

Skulle bara...

Ja ja, nu ska jag väl komma igång med den här bloggen. Har ju velat det länge, men det är ju så väldigt lätt att det bara blir lite pasta när man har en intensiv - om än supercharmig - bebis i hälarna.


I alla fall så var några vänner över på en enkel middag i lördags. Och det var en enkel avslappnad historia, men jag hade - som så många andra - en längtan efter sommaren så då blev det en sån här liten (?) en innan:

12 lime
2 dl sockerlag (2 dl socker+2 dl vatten)
Mörk rom (efter smak)
ca 1 liter mineralvatten
Färsk mynta

Pressa lime och blanda i stor kanna med övriga ingredienser inkl hälften av myntan. Dekorera varje glas med 1-2 myntakvistar och ett par bitar lime.
Detta är min Mojito. Räcker till 5-6 rejäla glas.

Till middag blev det Kycklingfilé med fetaostsås, klyftpotatis med fefferoni och Gino med hallon till efterrätt:

1 kg Kycklingfilé
2 paket fetaost
5 dl grädde
Maizena
Soja
Färsk timjan
Svartpeppar
Svarta oliver (valfritt)

Potatis
1 burk fefferonis
Flingsalt (med chilismak)
Färsk timjan

Dela filéerna i mindre bitar, bryn på hög värme och lägg åt sidan. Smula fetaosten i samma panna och häll på lite av grädden. Låt smälta och fyll på med mer grädde allt eftersom. Låt koka upp och småputtra tills kycklingen är klar, ca 20 min. Smaksätt med soja, peppar och timjan. Salt behövs inte! Dekorera med oliver om så önskas.

Dela potatis i klyftor, lägg ut fefferonisarna. Lite smör och olja samt färsk timjan och flingsalt. Kör i ugn tills gyllenbruna. (Jag brukar förkoka potatisen så det går snabbare.)

Det blev en av dom där kvällarna när man "ska bara" och sen blir det såå kul! Min J hade gjort så fint hemma innan och Pirayan var så laddad. Han hade nästan roligast av alla. Ja, ända tills vi skulle lägga honom - vadå sova, och missa festen?!

Men det gick bra det med - när pappa la sig bredvid. Gissa om han kom upp sen. ;-)

söndag 10 februari 2008

Första favoriten

Ja, så har man gått och startat en matblogg också. Hm, jag som inte har tid med den andra bloggen. Ja ja, mat, dryck och mera mat är ju ett stort intresse så några rader ska det väl bli här.

Börjar med familjens favoriter:

Maken J: En välhängd kryddig biff med bearnaise på toast eller med pommes.
Pirayan: Ja, han är ju lite nybörjare, men päronpuré ligger bra till.
Vera: Allt med socker, vitlök och/eller balsamvinäger
BamBam: Gillar Kitekat's påsar med sås är bäst, men Whiskas är ok också